Memoires

Memoires

Sunday, 29 June 2014

BBQ: lamb chop dan ayam chop

Sebelum sambut ramadhan kali ni. Kita berBBQ dulu. Alang2 dah ramai berkumpul ni. Walaupun tak semua yang ada. Jom kita tambah kolestrol. Bawah ni saya bagi resepi perap lamb chop. Diorang semua puji sedap, lembut dan rasa sampai ketulang. Hehe.

Bahan -bahan untuk perap lamb (Anggaran 7 keping)

7 keping lamb shoulder
5 cm halia *
1 cm kunyit hidup *
4  ulas bawang putih *
4 ulas bawang merah *
3 sudu besar Honey
4 sudu besar Sos tiram
4-5 sudu besar lada hitam *
1/2 sudu kecil  serbuk  Jintan manis 1/2 sudu kecil jintan putih 
1/2 sudu kecil serbuk  ketumbar
1/2 serbuk lada
1 sudu cukup rasa
6 sudu gula *
Sedikit kicap cair penganti garam

barang2 bertanda * hendaklah dikisar.

Cara menyediakannya
1)Masukkan ke semua bahan dan perap ke dalam bekas.
2)Masukkan lamb  ke dalam  bahan perapan tadi  dan gaul sebati
3)Perap lamb selama 5-6 jam atau semalaman
4)Bakar lamb chop sampai masak. Macam kat bawah ni. Hehehe

~~ La vie est belle~~



No comments:

Post a Comment