- Ketam 2 ekor
- Udang 20 ekor - buang kulit dah belah tgh bahagian dlm
- Sotong 5 ekor - belah 2 dah hiris pangkah sikit supaya bergulung cantik
- Jagung muda
- Kobis bunga
- Lobak merah
- Tomato
- Bawang besar 3 biji - hiris
- Bawang putih 3 biji - ketuk pecah
- Halia 1/2 inci - ketuk pecah
- Lengkuas 1/2 inci - ketuk pecah
- Serai 3 batang - titik
- Daun limau purut 4 helai
- Asam keping 2 helai
- Limau nipis
- Cili padi 10 biji
- Paste tomyam 4 sudu
- Tomato puri 4 sudu
- Daun ketumbar - untuk ditabur
- Garam secukup rasa
1. Didihkan air di atas periuk. Masukkan paste tomyam & tomato puri.
2. Gaul sebati dan terus masukkan bawang, halia, asam keping, lengkuas, cili pagi & serai.
3. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.
4. Masukkan ketam, udang & sotong. Kemudian daun limau purut, tomato, lobak merah, bunga kobis & jagung muda.
5. Bila sayur dah masak matikan api.
6. kalau nak pekat lagi kuah ada yg letak santan/susu cair sedikit.
6. kalau nak pekat lagi kuah ada yg letak santan/susu cair sedikit.
~~ La vie est belle ~~
No comments:
Post a Comment