Memoires

Memoires

Wednesday, 2 July 2014

Resepi tom yam poktek



BAHAN BAHAN
  • Ketam 2 ekor
  • Udang 20 ekor - buang kulit dah belah tgh bahagian dlm
  • Sotong 5 ekor - belah 2 dah hiris pangkah sikit supaya bergulung cantik
  • Jagung muda
  • Kobis bunga
  • Lobak merah
  • Tomato
  • Bawang besar 3 biji - hiris
  • Bawang putih 3 biji - ketuk pecah
  • Halia 1/2 inci - ketuk pecah
  • Lengkuas 1/2 inci - ketuk pecah
  • Serai 3 batang - titik
  • Daun limau purut 4 helai
  • Asam keping 2 helai
  • Limau nipis
  • Cili padi 10 biji
  • Paste tomyam 4 sudu
  • Tomato puri 4 sudu
  • Daun ketumbar - untuk ditabur
  • Garam secukup rasa 

CARA MEMBUATNYA
1. Didihkan air di atas periuk. Masukkan paste tomyam & tomato puri. 
2. Gaul sebati dan terus masukkan bawang, halia, asam keping, lengkuas, cili pagi & serai. 
3. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.
4. Masukkan ketam, udang & sotong. Kemudian daun limau purut, tomato, lobak merah, bunga kobis & jagung muda. 
5. Bila sayur dah masak matikan api.

6. kalau nak pekat lagi kuah ada yg letak santan/susu cair sedikit.

7. Time to eat... Yummy!!

~~ La vie est belle ~~

No comments:

Post a Comment