RESEPI TART NENAS GEBU
Bahan2;
115 gram
115 gram
1 biji telur gred B
450 gram
sedikit garam
air sejuk-jika perlu
Cara2:
1. Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
2. Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Bentukkan tart mengikut kesesuaian anda. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
5. Sapukan kuning telur diatas tart untuk mrncantikkan ia.
5. Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
Jem boleh dapatkan dikedai kek atau pun kalau rajin buat sendiri. Kat bawah ni pon kita bagi cara2 membuat jem nenas.
Resepi JEM NENAS
Bahan2;
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
TIPS:
Jangan guna nenas yang masak sebab terlalu banyak jus.kalau nak guna jugak,kena kurangkan gula la ya,sebab takut terlampau manis.
Cara membuatnya:
1. Kacau nenas dan gula dalam kuali.
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
2. Kacau hingga kering dgn api yang perlahan.
3. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara untuk digunakan bila2 masa.
Ni tart nenas bunga. Time ni rajin nak buat. Jadinya kita berkreatif disini.
~Merci~
No comments:
Post a Comment