Memoires

Memoires

Sunday, 6 July 2014

Resepi Asam Pedas Daging Tetel


Mula2 kena pergi pasar cari daging tetel. Tak tau plak daging tetel ni murah jer. Sekilo RM10. Kalau nak beli cakap jer nak daging tetel. Basuh dulu pakai tepung untuk hilangkan kehamisan daging tu yer.

Masakan ni adalah dari melaka. Memang bila makan pasti akan teringat dan teringin nak makan lagi. Ni 1st time buat sendiri. Biasanya akan makan time kenduri di melaka. Yang sedapnya diorang akan campur daging tetel dengan organ dalaman lembu seperti hati, limpa, paru. Time makan memang syioookk bila dapat macam2 dalam masakan ni. Okla jom kita tengok resepinya.

Bahan2:
-1 kilo daging tetel - direbus dlm 2 jam utk empukkan daging
-1 bawang besar *
-5- 6 bawang putih*
-1 inci halia*
-1 sudu kecil lada hitam biji*
-1sudu besar ketumbar biji*
-1 sudu besar jintan kasar*
-1 sudu besar jintan halus*
1inci lengkuas *
-2 buah keras*
-1 inci kunyit hidup* ( blend bahan*)
-1 sudu besar belacan **
-20-30 cili kering **- direbus dulu dan toskan ( blend bahan** hingga lumat...isi sedikit minyak masak utk hancurkan biji cili kering)
-8 batang serai - diketuk bagi hancur
-2 sudu besar asam jawa - dicampur dgn air
-minyak tuk menumis, garam dan gula
-6 helai daun limau purut
-2 biji tomato - dibelah 6
-2 biji terung panjang/ bulat - dipotong jgn dibuang kulitnya
-1 sudu besar kerisik

Cara2:
1. Tuangkan minyak sedikit. Tumiskan bahan blend * hingga naik bau dan masukkan serai yg telah diketuk tadi.
2. bila dah agak kering airnya tumisan tadi masukkan bahan blend ** masak sampai pecah minyak.
3. bila dah pecah minyak. masukkan daging tetel yg telah direbus tadi bersama2 air rebusan daging. sebelum masukkan daging buang dulu minyak2 yg dah beku kat permukaan air rebusan supaya tak berminyak sgt nanti kuahnye. 
4. masak sampai kuah didih dan masukkan air asam jawa. tambah air kalau terasa kurang air. masak lagi hingga daging betul2 dah lembut. kalau kurang air boleh tambah air lagi.
5. bila dah empuk daging. masukkan kerisik, buah tomato dan terung. masak hingga terung tadi layu atau bertukar warna. 
6. kemudian masukkan daun limau purut yg dicarik2, garam serta gula.
7. rasa kuahnya. kalau dah OK boleh tutup api.


No comments:

Post a Comment